Architecten

David Chipperfield Architects

Musea, kunstgalerijen, privéwoningen, kantoren, commerciële ruimtes, grootschalige urbanisatieprojecten en zelfs meubeldesign: zo ver reikt de horizon van David Chipperfield Architects, een internationaal bureau met 200 medewerkers (kantoren in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai) dat wereldwijd projecten heeft. David Chipperfield verwierf grote bekendheid door zijn ontwerp voor het Neues Museum en het voorstel voor het masterplan voor het Berlijnse Museumeiland in de jaren ’90.

Andere realisaties in de cultuursector zijn het Figge Arts Center in Davenport en de openbare bibliotheek van Des Moines, beide in de V.S. Verder realiseerde hij ook het Bryant Park Hotel in New York en The Empire Riverside Hotel in Hamburg. Opnieuw oogstten deze realisaties bewondering, niettegenstaande zij zich in een totaal ander domein bevinden.

Museum Modern Literature, Marbach am Neckar Germany, Copyright Christian RichtersAls architect heeft Chipperfield altijd respect voor ‘wat is’. Net daarom raakte David Chipperfield Architects naar eigen zeggen ook zo gefascineerd door de mogelijkheden van het project Westkaai.

De ruimtelijke kwaliteiten en de historische havenatmosfeer zo dicht bij de stad zijn uitzonderlijk en bieden daarom ook een unieke kans om deze kwaliteiten in een nieuwe, moderne context te plaatsen

David Chipperfield, Ontwerper

De omgeving van het Eilandje zal zo een nieuwe dynamiek krijgen zonder het verleden te verloochenen. Met dezelfde filosofie won het bureau de voorbije jaren verschillende wedstrijden, in het bijzonder voor grootschalige culturele projecten in Italië. Zo zijn de uitbreiding van het San Michele kerkhof in Venetië, het nieuwe justitiepaleis van Salerno en de restauratie van het Arsenale in Verona van de hand van David Chipperfield Architects.

Het bureau won de wedstrijd voor het City of Justice in Barcelona, een groot stedelijk project dat eind 2009 werd opgeleverd. Bekend is verder o.a. het nieuwe hoofdkantoor van de BBC Scotland in Glasgow.